High-tech biologie en natuurkundelessen uit de kas

Biologische en natuurlijke principes worden dagelijks toegepast in de kas. Hierdoor verlagen telers hun emissies en weren ze chemische bestrijdingsmiddelen. Zo waren de overschakeling van grond naar steenwolsubstraat in 1969 en de uitvinding van de hommelbestuiving in 1988 nog maar het begin van een hele reeks innovaties op het gebied van gecontroleerde en natuurlijke teelt.In deze Food Forward gaan we in gesprek met Peter Maes van Koppert Biological Systems, Jim van Ruijven van de Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw (WUR) en Sander van Golberdinge van Grodan over de laatste ontwikkelingen in de kas, waaronder:

  1. Groenten en fruit die uit de grond worden geteeld vallen automatisch in de niet-biologische categorie in de supermarkt. Maar een tomaat uit een hightech kas in Nederland is eigenlijk op een hele natuurlijke, duurzame wijze geteeld, zonder chemische bestrijdingsmiddelen.
  2. Biologische gewasbeschermingsmiddelen zijn mainstream geworden in de kas en vormen een vaste basis voor de teelt en gewasgezondheid. Vandaag de dag worden biostimulanten steeds meer gebruikt om ervoor te zorgen dat planten weerbaarder en gezonder blijven.
  3. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het (her)gebruik van water in de kas en het leven dat zich in dat water bevindt. Denk hierbij aan het water rond de wortels van de planten, in de substraten, maar ook in het water dat wordt geloosd buiten de kas.
  4. Zeventig procent van het verdampingswater uit de kas gaat via de ventilatiesystemen naar buiten. Door andere manieren van ontvochtigen toe te passen, kan de teler die hoeveelheid water beperken.

Lees meer over duurzame teeltmethodes en volgende stappen die we kunnen zetten richting de weerbare kas in deze Food Forward.  

Our Thinking Stories