e-Gro
Water Management

Jeroen Geven van Jevero BV over Grodan Prestige

Lynn Radford

Het Nederlandse komkommerbedrijf Jevero BV bestaat sinds 2010 en beschikt over drie hectare kassen waar hoogwaardige komkommers worden geteeld voor Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en andere landen. Begin 2019 besloot mede-eigenaar en gewasmanager Jeroen Geven over te stappen van steenwolsubstraat Grodan Master naar Grodan Prestige. Nu hij deze nieuwe mat voor het tweede seizoen op rij gebruikt, spraken we hem om te horen over zijn ervaringen tot nu toe.

Jeroen Geven Prestige Testimonial

Jeroen Geven kwam voor het eerst in aanraking met de komkommerteelt toen hij dertien jaar oud was. Vandaag de dag is hij mede-eigenaar, gewasmanager en beschrijft hij zichzelf als ‘manusje-van-alles’ bij Jevero BV. Het bedrijf met een productieoppervlak van drie hectare werd in 2010 opgericht in Rijkevoort, een dorp bij Boxmeer in de provincie Brabant. “We streven naar een strakke, frisse en smakelijke komkommer; daar zetten we ons elke dag voor in. Er moet natuurlijk genoeg worden geproduceerd, maar het product moet ook van goede kwaliteit zijn”, vertelt Geven. “Er werken hier zo'n twintig fulltime medewerkers, maar in de winter kan het team zo klein als zes personen zijn, en daarnaast werken we in de piekmaanden veel met seizoenswerkers, vooral scholieren en studenten”, gaat hij verder. “Omdat we zo'n klein bedrijf zijn, hebben we een hele vlakke hiërarchie en is mijn eigen rol heel uitgebreid, variërend van inkoop tot HR en het management in de kas. Ik ben minimaal 90% van de tijd op het bedrijf.”

20200429 GR PHO 5186

Coöperatie van 30 telers
Naast de kas beschikt het bedrijf over een eigen sorteer- en verpakkingssysteem. “We zijn onderdeel van een coöperatie van zo'n dertig komkommertelers, waarbij de coöperatie de verkoop- en marketingactiviteiten voor ons uit handen neemt. Een deel van onze producten worden via distributeurs verkocht en een ander deel wordt rechtstreeks aan bijvoorbeeld supermarkten geleverd, niet alleen in Nederland, maar ook in landen zoals het VK en Duitsland”, zegt Geven.

Drie gewascycli
Jevero BV werk met drie gewascycli: voorjaar, zomer en najaar. “Dit jaar zijn we op 18 januari begonnen met het planten van het ras Proloog RZ voor onze voorjaarscyclus, waarna 20 februari de eerste komkommers geoogst konden worden”, legt hij uit. “In mei en daarna in augustus gaan we opnieuw planten voor de zomer- en najaarscyclus, maar dan kiezen we voor Sumapol. Dan kunnen we tot begin november oogsten. Onze gemiddelde jaarlijkse productie is 180 komkommers per vierkante meter.”

Eenjarige steenwolmatten
Het bedrijf gebruikt sinds zeven jaar steenwolmatten van Grodan. “Eerst gebruikten we herbruikbaar steenwolsubstraat, maar dat moest aan het einde van het seizoen worden gestoomd en worden opgeslagen op het bedrijf tot het volgende jaar. We realiseerden ons dat hierdoor het risico op bontvirus enorm toenam en het was bovendien arbeidsintensief. Daarom gingen we op zoek naar een eenjarige mat. De Grodan Master kwam als interessante optie naar voren. Grodan heeft natuurlijk een sterke reputatie op het gebied van kwaliteit en toen we de matten van 7,5 cm gingen gebruiken, merkten we gelijk dat we minder last van ziekten hadden”, licht Geven toe. “Begin vorig jaar zijn we weer overgestapt, nu naar de Grodan Prestige van 10 cm, dus die gebruiken we nu voor het tweede seizoen. Ik wilde een iets droger substraat, dus dan is 10 cm beter. Voor een goed wortelgestel heb je vocht en zuurstof nodig in een mat, en je kan niet alles hebben. Maar met deze mat is het iets makkelijker om de juiste balans te vinden voor gezonde wortels", merkt hij op.

Extreme zomer
De zomer van 2019 was met name uitdagend vanwege een langere periode met ongekend hoge temperaturen in heel Europa. “Vorig jaar hadden we door de extreme hitte te maken met wortelschade”, vertelt Geven. “Maar ik denk dat we met deze mat de zomer beter zijn doorgekomen dan wanneer we een andere mat hadden gehad. De inworteling is dit jaar tot nu toe heel goed gegaan, mooi verspreid over de mat en na vier of vijf dagen al heel mooi vast in de mat.

Met de Prestige-mat is het voor telers eenvoudiger de EC- en WG-gehalten te sturen. “Aan het begin van het voorjaar laten we de mat helemaal vollopen met water, zodat het watergehalte heel hoog is. Dan laten we het langzaam zakken, tot het juiste niveau voor een goede wortelontwikkeling. Dankzij de GroSens-sensoren die continu heel nauwkeurig het EC- en WG-gehalte meten, kunnen we de start- en stoptijden daarop afstemmen”, legt hij uit. “Want als de komkommers zich beginnen te zetten wil ik iets meer vocht in de mat, dus richting de productie verhogen we het WG iets, maar niet te veel. Maar het oog is ook belangrijk. De meters zijn een waardevolle extra tool, maar voor mij als teler hoort het zelf kijken en voelen er ook nog altijd bij. In het verleden had ik te maken met wortelziekten zoals Pythium. Een goede waterhuishouding is belangrijk, zodat de wortels zich in een gezonde omgeving kunnen ontwikkelen. Nu ik de wortelzone beter kan sturen is het gewas heel vitaal en is ook de ziekteresistentie zichtbaar beter. Het gewas is dit jaar zelfs heel gezond, we hebben totaal geen last van ziekten, dus we zien nu vitale en gezonde planten met een betere uniformiteit en oogsten meer komkommers van een hogere kwaliteit.”

Ondersteunend partnerschap
Geven ervaart de ondersteuning van Grodan als zeer waardevol. “Onze relatie met Grodan verloopt heel plezierig. Ze voorzien ons van nuttige informatie en de aftersales service is heel goed. Onze contactpersoon komt een paar keer per jaar langs om te kijken hoe we de strategie realiseren en om mee te denken. Hij deelt de visie van Grodan met ons om tot andere inzichten te komen en doet proactief suggesties betreffende hoe het beter kan. Bij Grodan weten ze alles van wortels, de leefomgeving van wortels en hoe ze groeien, en het is altijd handig om hun inzichten op basis van ervaringen met andere telers te horen”, aldus Geven

Onze laatste blogs

vertical farming, botany, learning, grodan
Water Management

Innovatie in de kas: hoe co-creatie leidt tot duurzame, belichte komkommerteelt

Afgelopen jaar in oktober, vlak voor de donkere wintermaanden, zijn tien partijen uit de glastuinbouwsector aan de slag gegaan met het telen van komkommers bij research centrum Botany, zo leerden we tijdens de eerste aflevering over deze proef. Deze partijen kwamen samen om te onderzoeken hoe we komkommers in deze tijd van het jaar op een zo duurzame, efficiënte manier in de kas kunnen telen met behulp van extra (LED) belichting.

Lees verder
grodan, illustration, greenhouse, social media
By Stefanie Wienhoven
Precision Growing

Drijvers in combinatie met de juiste teeltmedia zijn cruciaal voor de sla-industrie

Oprichter en CEO Rene van Haeff van het bedrijf Light4food uit Horst, een van de meest toonaangevende systeembouwers in de tuinbouwsector, was ervan overtuigd dat horizontale en verticale teeltsystemen in combinatie met de juiste verlichting dé oplossing van de toekomst voor duurzame teelt zou worden. Light4Food bouwt kant-en-klare teeltsystemen voor verschillende plantenrassen voor kasteelt en vertical farming.

Lees verder
blog, article, grodan, growers, Gro-Hack
Water Management

“Over tien jaar eten we de hele winter door belichte komkommers”

Wat als we komkommers het hele jaar door in eigen land kunnen telen? Op dit moment worden nog veel komkommers tijdens de wintermaanden geïmporteerd uit zuidelijke landen. Maar de vraag voor lokale, betrouwbare productie van groenten en fruit is de afgelopen jaren gegroeid en kreeg een extra stimulans door het coronavirus.

Lees verder
e-Gro Shoot Photo 1
By Gursel Karacor
e-Gro

e-Gro AI-Driven Yield Forecaster: De toekomst voorspellen zonder giswerk

Wat als u de toekomst van uw oogst zou kunnen voorspellen op basis van gegevens? Wat als u vooruit zou kunnen plannen en meer datagestuurde beslissingen zou kunnen nemen die tijd besparen en het giswerk wegnemen? Vanwege de grote vraag naar dit soort technologie heeft Grodan onlangs de Yield Forecaster in het e-Gro Essential Pakket verbeterd om deze droom te realiseren.

Lees verder