e-Gro
Water Management

Grodan ondersteunt de duurzaamheidsambities van de paprikatelers

Lynn Radford
1 januari 1

Rob Moors is de tweede generatie van zijn familie die eigenaar is van Kwekerij Moors, een ambitieus paprikateeltbedrijf met 19 hectare verspreid over twee locaties. We hebben Rob geïnterviewd omdat we graag wilden horen hoe Grodan de toewijding van zijn bedrijf aan kwaliteit en duurzaamheid ondersteunt.

Toen Kwekerij Moors in 1974 door Robs vader, Piet, werd opgericht, produceerde het aanvankelijk vollegrondsgewassen. De eerste kas werd gebouwd op een halve hectare in het begin van de jaren tachtig om in de winter sla en in de zomer augurken en vervolgens tomaten te telen. Eind jaren tachtig is het bedrijf overgestapt op de paprikateelt en sindsdien is het productiegebied geleidelijk aan uitgebreid. Rob vervoegde zijn vader in 1998 en nam het bedrijf - samen met zijn vrouw Hannie - ongeveer tien jaar later over.

Vandaag de dag heeft Kwekerij Moors twee locaties in de buurt van Eindhoven: in Someren en Asten. Na de toevoeging van een kas van 5 hectare in Asten in 2019 bedraagt het totale productiegebied momenteel 19 hectare en een gemiddelde jaaropbrengst van 33 kg/m2. Het bedrijf heeft, afhankelijk van de tijd van het jaar, tussen de 50 en 80 medewerkers in dienst op de twee locaties.

Het bedrijf produceert het hele jaar door rode en gele paprika's. "De jonge planten komen in december aan en de vruchtzetting begint in januari," zegt Rob. "De eerste paprika's zijn klaar om geoogst te worden in april en het seizoen loopt tot november. We hebben dan een paar weken de tijd om de kas volledig leeg te maken en te reinigen vóór de volgende cyclus.”

Sinds 2014 worden de producten van het bedrijf verkocht via Van Oers United. "We wilden graag afstappen van bulk en ons meer richten op het topsegment," vervolgt Rob. "Van Oers is zowel een producent als een leverancier die nauw samenwerkt met geselecteerde telers om haar klanten het hele jaar door een aanvoer van verse kwaliteitsgroenten te garanderen. Nu worden onze paprika's geëxporteerd naar grote supermarktketens - vooral in Scandinavië, maar ook in heel Europa"

Doorlopende proeven
Deze focus op het topsegment maakt de productkwaliteit erg belangrijk voor Rob. "Wij kweken alles op steenwol van Grodan - zij zijn sinds eind jaren negentig onze enige leverancier en leveren naar onze mening de beste kwaliteit. We vragen onze leverancier van jonge planten zelfs om ze op te kweken op Grodan N.G. 2.0 steenwolblokken. Als de planten zo'n 35-45 dagen oud zijn, brengen we ze rechtstreeks naar onze Grodan Supreme-steenwolmatten", legt hij uit. "We hebben wat proeven gedaan met andere types, maar we ontdekten dat dit de planten de beste start geeft. Dus alles zit nu op één lijn - het is Grodan van begin tot eind."

Kwekerij Moors gebruikt voornamelijk steenwolblokken met een standaard hoogte van 6,5 cm. "Maar we hebben ook enkele blokken van 7,5 cm op basis van de positieve resultaten van één van onze proeven. We proberen altijd andere ideeën uit en Grodan is altijd erg behulpzaam als we dat doen", zegt Rob. "Op dit moment doen we een proef om te zien of het verminderen van de diepte van het druppelgat tot 1 cm in plaats van de standaard 2 cm de vochtverdeling nog beter zal maken.”

20201211 GR PHO 5331

Optimaal wortelmilieu
"Grodan is niet alleen een leverancier van hoogwaardig substraat. Het bedrijf is ook zeer actief en vooruitstrevend om ons te helpen het maximale uit de groeimedia te halen door de optimale wortelomgeving te creëren", merkt hij op. "Met de GroSens-sensoren kunnen we bijvoorbeeld steeds nauwkeuriger opvolgen wat er in de wortelzone precies gebeurt op het gebied van vochtgehalte, EC en temperatuur. We zijn experimenteren momenteel met schimmels en bacteriën in de wortelzone. Ze zijn niet allemaal slecht - sommige zijn zelfs gunstig, maar te veel vocht kan de goede beschadigen en de slechte laten gedijen. Grodan stelt ons in staat om voortdurend het watergehalte te meten terwijl we proberen de juiste balans te vinden. En we hebben toegang tot de resultaten via het e-Gro dataplatform, dat verbonden is met onze Priva klimaatcomputer."

In het huidige tijdperk van 'big data' kan het een uitdaging zijn om te weten wat te doen met alle gegenereerde data. Rob: "Grodan stuurt ons om de paar weken advies en een teeltadviseur bezoekt ons een paar keer per jaar om de data te bespreken en ons te helpen verdere efficiëntieverbeteringen te identificeren”

Duurzaamheid
Zoals één van de drie bedrijfsmotto's ('Groen in doen') aangeeft, is duurzaamheid van groot belang voor Kwekerij Moors. Zo heeft het bedrijf 'Groen Label Kas', GlobalGap en PlanetProof certificeringen. "Tegenwoordig is het vrij essentieel om uw betrokkenheid bij duurzaamheid te tonen, omdat de publieke opinie verandert en de consumenten - en dus de supermarkten - dit steeds meer verwachten of zelfs eisen", legt Rob uit. "We proberen bijvoorbeeld het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden, maar we hebben nogal wat problemen met insecten, zodat we geen 100% geïntegreerde ongediertebestrijding kunnen inzetten.  Door het warmere weer merken we zelfs nieuwe soorten ongedierte op, zoals de Nezaraviridula, die niet biologisch kunnen worden bestreden omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Dat is nog een reden waarom de wortelzone zo belangrijk is; sterke wortels zijn de basis van de groei van het gewas en helpen planten de vitaliteit te geven die ze nodig hebben voor een betere weerstand tegen ongedierte en ziekten - dus een goed substraat is van vitaal belang."

“We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om onze afvalstromen te minimaliseren of te hergebruiken, en dat betekent dat we nauw moeten samenwerken met partners. Telers hebben bijna altijd de neiging om, bijvoorbeeld, de planten te veel water te geven, dus helpen de oplossingen van Grodan ons om zowel geld te besparen als onze ecologische voetafdruk te verkleinen door ons watergebruik kritisch op te volgen en verspilling van voedingsstoffen te voorkomen. Data liegen immers niet!" voegt hij eraan toe.

Recycled materiaal
Een voorbeeld van hoe de teler probeert om afvalstromen te hergebruiken en over te schakelen op groene energie is met een biomassabrandstofcentrale. Rob: "Idealiter hopen we dat we aan het eind van elk seizoen al onze paprikaplanten in biobrandstof omzetten, in plaats van ze te composteren zoals we nu doen.” Hij ziet Grodan als goed passend bij de duurzaamheidsambities van zijn bedrijf. "Ze verzamelen onze gebruikte steenwolplaten en -blokken uiteraard al jaren aan het eind van elk seizoen, zodat de steenwol - dat een natuurlijk materiaal is - kan worden teruggewonnen en gerecycled om er stenen van te maken. En ons nieuwste project is een proef om het substraat van Grodan gewikkeld in recycled materiaal te testen; we hebben de jonge planten letterlijk net overgeplaatst naar de proefblokken. We hopen dezelfde gewasprestatie te bereiken en we kijken ernaar uit om aan het eind van dit seizoen de resultaten samen met Grodan te evalueren. Hopelijk wordt dit een andere manier om de duurzaamheid te verbeteren zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit, de efficiëntie en de rentabiliteit", besluit hij.

Onze laatste blogs

20221020 RW-GR ILL 5200
e-Gro

e-Gro Release: Geoptimaliseerde oogst prognose, geavanceerde teeltregistratie voor meer inzichten en een verbeterde gebruikerservaring

Als onderdeel van de glastuinbouwsector zijn we ons ervan bewust dat het huidige seizoen gepaard ging met meerdere uitdagingen en onzekerheden in uw kas. De hoge prijzen van gas en energie, de sterk toegenomen inflatie en het veranderende klimaat vragen om nog meer flexibiliteit en creativiteit om u aan te passen aan deze veranderende omgeving.

20220628 RW-GR PHO 5698
Sustainable Growing

Voldoen aan de behoeften van een veranderende industrie

De wereld van de commerciële aardbeienteelt staat op een kantelpunt. Door verschillende interne en externe factoren worden toekomstgerichte telers zoals Genson gedwongen om hun productiewijze te herzien. In eerste instantie gaat het om het substraat dat ze gebruiken. Om die reden vroeg Genson een aantal jaar geleden aan de onafhankelijke expert Elke Schellekens van Floraison om een reeks proeven uit te voeren, waarbij verschillende substraten, waaronder Grodan-steenwol, werden getest. De proeven lopen nog, maar Elke heeft alvast een gaatje gemaakt in haar drukke agenda om, samen met de Grodan werknemers die bij de proeven betrokken waren, te reflecteren op de vooruitgang tot nu toe.

20220628 RW-GR PHO 5698
Sustainable Growing

Voldoen aan de behoeften van een veranderende industrie

De wereld van de commerciële aardbeienteelt staat op een kantelpunt. Door verschillende interne en externe factoren worden toekomstgerichte telers zoals Genson gedwongen om hun productiewijze te herzien. In eerste instantie gaat het om het substraat dat ze gebruiken. Om die reden vroeg Genson een aantal jaar geleden aan de onafhankelijke expert Elke Schellekens van Floraison om een reeks proeven uit te voeren, waarbij verschillende substraten, waaronder Grodan-steenwol, werden getest. De proeven lopen nog, maar Elke heeft alvast een gaatje gemaakt in haar drukke agenda om, samen met de Grodan werknemers die bij de proeven betrokken waren, te reflecteren op de vooruitgang tot nu toe.

20220520 RW-GR PHO 5682
Sustainable Growing

Het groeiende succes van een gelukkig bedrijf

Toen de Finse hydroponische slateler Viherkaste OY met aanhoudende productieuitdagingen kampte, ging het samen met Grodanexperts op zoek naar een oplossing. Sinds de introductie van Grodan steenwolsubstraat is de productkwaliteit bij Viherkaste verbeterd en is de productie gestegen van 5-7 naar 9-11 pallets per dag. Ceo Erkki Nylund en operationeel manager Ilkka Saloranta vertellen over de reis die zij hebben afgelegd.