Het belang van samen onderzoeken
Wat als we komkommers het hele jaar door in eigen land kunnen telen? Op dit moment worden nog veel komkommers tijdens de wintermaanden geïmporteerd uit zuidelijke landen. Maar de vraag voor lokale, betrouwbare productie van groenten en fruit is de afgelopen jaren gegroeid en kreeg een extra stimulans door het coronavirus. De glastuinbouw speelt in op deze ontwikkeling door te onderzoeken hoe we komkommers door het jaar heen op een zo duurzame, efficiënte manier kunnen telen, met behulp van extra (LED) verlichting. Deze belichte komkommerteelt wordt op dit moment getest bij Botany, een research partner voor bedrijven in onder andere de glastuinbouw.

Innovatie door co creatie
Om een compleet advies te kunnen geven aan telers is het belangrijk dat deelnemers van het onderzoek goed samenwerken. Maarten Vliex, Projectleider bij Botany: “Alle deelnemers onderzoeken een essentiële schakel van de ketting en om deze zo sterk mogelijk te maken is het delen van kennis aan elkaar heel belangrijk. Dat maakt dit onderzoek uniek en krachtig; samen actief op zoek naar nieuwe kennis en deze delen zodat we samen innoveren. Uiteindelijk heeft de teler daar het meeste belang bij.”

Grodan Still

Bekijk de vierde aflevering over de belichte komkommerteelt

Maar liefst tien bedrijven uit de glastuinbouw doen mee aan deze proef bij Botany. In vier afleveringen laten we zien hoe deze bedrijven onderzoek doen en wat de waarde is voor hun kennis en innovatie.

Lees meer

Belichte komkommerteelt

blog, article, grodan, growers, Gro-Hack
Video

Bekijk aflevering 1

blog, article, grodan, growers, Gro-Hack
Video

Bekijk aflevering 2

vertical farming, botany, learning, grodan
Video

Bekijk aflevering 3

Blogs over de belichte komkommerteelt